STRIPOLIS

-Od 19. do 21. septembra-

Ovogodišnji, petnaesti po redu, festival stripa „STRIPOLIS“ održaće se u Kulturnom centru Zrenjanina od 19. do 21. septembra 2024.
Očekuju se mnogobrojni gosti poput izdavača (“Komiko”, “System comics”, “Besna Kobila”, “Stalker”, “Forma B” …) koji će svoja najnovija strip izdanja prodavati po nižim povlašćenim cenama, strip crtači koji će crtati za publiku, radionica sito-štampe za posetioce i izrada printova na licu mesta, a biće tu i veliki izbor igračaka – kolekcionarskih figura, berza starih stripova kao i čuveni cosplay koji već godinama na festivalu “oživljava” poznate stip junake. Otvoriće se strip izložbe, održati okrugli stolovi, projekcije, radionice i razgovori sa autorima stripa. Specifičnost ovogodišnjeg festivala ogledaće se u pokušaju prikaza prožimanja poetike stripa sa drugim umetnostima poput pozorišta, filma, slikarstva, književnosti i muzike. Shodno tome biće pozvani i gosti koji su iz sfere navedenih oblasti reprezentativni kao stvaraoci i sagovornici na temu stripa. Njihovi radovi biće predstavljeni na više gradskih lokacija kroz izložbe u galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ) i Velikom salonu Kulturnog centra, projekcije u Velikoj sali i koncerti u Velikoj sali Kulturnog centra i kafea “Bejzik”, a razgovori i tribune sa gostima održaće se u Kulturnom centru Zrenjanina.
Kao i svake godine pored pomenutih gostiju trudimo se da pozovemo neko poznato svetsko ime kao i autore iz lokala pa će to biti slučaj i ove godine.
Novi broj, šesnaesti po redu, časopisa “STRIPOLIS” na preko 150 stranica predstaviće kompletan strip pod nazivom “Crno” (Noir) francuskog autora Žana Klauda Gotinga.
Pored svega navedenog, naravno, očekuju se i mnoga iznenađenja.
Otvaranje festivala je u četvrtak 19. septembra sa početkom u 19 časova.