Veliki uspeh Gradskog dečjeg hora KCZR-a

Na XIII Festivalu horova dece i mladih – FEDEHU, koji je održan od 16.do 18.maja 2024. godine u Dečijem kulturnom centru Beograd, Gradski dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina postigao je izuzetno veliki uspeh, osvojivši čak TRI PRVE NAGRADE i jednu specijalnu nagradu:
🥇 Nagrada za NAJBOLJEG KOREPETITORA TINU NIKOLOVSKI
🥇 PRVA Nagrada za NAJBOLJE izvedenu UMETNIČKU KOMPOZICIJU (“Radoznala pesma” – Dejan Despić)
🥇 PRVA Nagrada za NAJBOLJE IZVEDENU DUHOVNU KOMPOZICIJU (“Svjati Bože” – Irina Denisova, solista Milica Milisavljević)
🏆 Hor je dobio i specijalnu NAGRADU PUBLIKE.

Tim povodom Senka Milisavljević, dirigentkinja hora navela je sledeće:
“Ove godine na Fedeho festivalu naš dečiji hor je posebno zablistao i uzdigao se u sam vrh najboljih horova iz Srbije, ponajviše zbog svoje interpretacije veoma zahtevnih kompozicija u kojima je posebno zapažena uloga korepetitora.”
Umetnički doprinos i zajedničko muzuciranje pijanistkinje Tine Nikolvski i dirigentkinje uz njihovo jasno međusobno razumevanje i osećanje muzičke fraze i odnos sa horom čine jedinstvenu umetničku celinu koja se itekako čula i prepoznala od strane stručnog žirija. Nagrada za najboljeg korepetitora Festivala upravo je otišla u ruke našoj Tini Nikolovski.
“Prva nagrada za najbolje izvedenu umetničku kompoziciju odnosi se na kompoziciju “Radoznala pesma” kompozitora Dejana Despića, savremena kompozicija modernog harmonskog jezika u kojoj je upadljiv virtuozitet klaviristknije i odličan dijalog između tema u klavirskoj i horskoj partituri.
Prva nagrada za najbolje izvedenu duhovnu kompoziciju odnosi se na kompoziciju “Svjati Bože” – Irine Denisove, u kojoj je dočarana molitva kroz nežni dečiji troglas i uz solistkinju Milicu Milisavljević.”

Ove godine je na Festivalu nastupao je rekordni broj horova, čak 19 ansambala iz cele Srbije se predstavilo publici i stručnom žiriju. Žiri su činili Vesna Šouc dirigentkinja, Anja Đorđević kompozitorka obavezne kompozicije za festival i dr Srđan Teparić.