U Kulturnom centru Zrenjanina održana je "Nedelja arhitekture"

UO Društva arhitekata Zrenjanina povodom održane „Nedelje arhitekture“ naveo je sledeće:
Društvo arhitekata Zrenjanina je u saradnji sa domaćinom Kulturnim centrom Zrenjanina organizovalo jubilarnu manifestaciju “Nedelja arhitekture” povodom 25 godina od osnivanja Društva, kroz uspešno realizovan sedmodnevni program od 02-08.10.2023.
02.10. – Manifestacija je započela otvaranjem izložbe “DAZ retrospektiva” sa učešćem 20 autora i koautora članova Društva, sa 35 realizovanih i nerealizovanih arhitektonskih projekata u zemlji i inostranstvu, za prethodni period od 50 godina.
03.10. – Drugi dan manifestacije je obeležilo predavanje renomiranog novosadskog arhitekte Lazara Kuzmanova o savremenoj stambenoj arhitekturi, estetici, etici, i esnafu, praćeno značajnim primerima realizovanih projekata autora predavača.
04.10. – Manifestacija je nastavljena autorskim vođenjem kroz izložbu.
05.10. – Četvrti dan manifestacije je održana strukovna tribina na temu višeporodičnog stanovanja sa moderatorima arh. Stevanom Šušakom i arh. Milicom Kovač, sa prezentacijom razvoja stana od međuratnog perioda do danas, uz uporednu analizu brojnih tipoloških primera iz prakse, završno sa predlozima za unapređenje i dopunu planskih uslova tj. pravilnika za projektovanje stambenih zgrada i stanova.
06.10. – Peti dan manifestacije je održano gostujuće predavanje cav. dot. arch. Mladena Krekića iz Milana (IT), na temu arhitekture turističkih kompleksa, sa posebnim osvrtim na planskom i due diligence pristupu, te novim trendovima, regulativama i standardima, a kroz prezentaciju značajnih autorskih projekata hotela na urbanim, primorskim i planinskim lokacijama.
07.10. – Održana je dečija maketarska radionica sa realizacijom brojnih arhitektonskih i urbanističkih dela naših najmlađih sugrađana, uz moderiranje arh. Aleksandre evtić i članova DAZ-a.
08.10. – Završno veče manifestacije je u prepunoj Velikoj sali KCZR-a obeležila premijera dokumentarnog filma “DAZ retrospektiva” autorke arh. Ivane Janošev. Film je snimljen u formi intervjua arhitekata članova Društva srednje i seniorske generacije, na temu rada DAZ-a, kao i promišljanja i položaja struke za prethodni period od 50 godina.

Manifestacija je imala izuzetnu posećenost i medijsku pokrivenost, a dobroj atmosferi su naročito doprinele posete i učešće učenika osnovih i srednjih škola. Pored obeležavanja srebrnog jubileja DAZ-a, poseban značaj programa manifestacije je u promovisanju i unapređenju arhitektonske struke i kulture sećanja.
“Nedelju arhitekture” organizovalo je Društvo arhitekata Zrenjanina u saradnji sa Kulturnim centrom. Tim povodom Sandra Banjanin urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra o održanoj manifestaciji navela je sledeće: “Kulturni centar se, u okviru programa vizuelnih umetnosti, trudi da pruži širu platformu za razmenu ideja, iskustava i znanja između različitih društvenih činilaca. Time, kao tačka kontakta i umrežavanja, nastojimo da svojoj osnovnoj delatnosti dodamo i razvojnu funkciju društva, negujući i podstičući međusektorsku i međuresornu saradnju. Jedan takav događaj, koji u potpunosti oslikava prethodno navedeno, je Nedelja arhitekture, plod naše dugogodišnje saradnje sa DAZ-om. Ona je rezultirala stvaranjem sinergije između umetnosti, kulture, privrede i arhitekture. Ova sinergija je već dala pozitivne pomake u pravcu podizanja svesti javnosti o važnosti arhitekture, a verujemo i da će inspirisati nove ideje i projekte, koji kombinuju estetiku, funkcionalnost i društvenu odgovornost.“

“Nedelju arhitekture” su podržali:
Grad Zrenjanin
Ogrev d.o.o. – Zrenjanin
Keramika Jovanović d.o.o. – Zrenjanin
BMT lux invest d.o.o. – Zrenjanin
Maksimović gradnja d.o.o – Zrenjanin
MV razvoj – Zrenjanin
M Trade građevinski centar – Zrenjanin
Banat montaža – Zrenjanin
Dom design d.o.o. – Zrenjanin
Pro-home 023 – Zrenjanin
DND zaštita na radu d.o.o. – Zrenjanin
Aller Aqua Balkan d.o.o. – Novi Sad
Basic Line d.o.o. – Zrenjanin
3D građevinska kuća d.o.o. – Zrenjanin
Rofix d.o.o. – Beograd
J&S Ending – Zrenjanin