U Kulturnom centru Zrenjanina održan je 11. Horski festival "Slobodan Bursać"

Na jedanaestom Horskom festivalu “Slobodan Bursać” publika je imala priliku da čuje 26 mešovitih, muških, ženskih i dečjih horova koji su u tri večernja termina i jednom matineu predstavili svoje umeće pevanja i muziciranja. Nastupili su horovi iz Slovenije, Hrvatske, Sombora, Bečeja, Leskovca, Novog Sada, Kikinde, Požarevca i Zrenjanina. Odlični nastupi zrenjaninskih i gostujućih horova i vokalnih sastava obeležili su i ovogodišnji festival koji se održao u Kulturnom centru Zrenjanina od 31. maja do 2. juna. Imali smo priliku da čujemo žensku klapu Allegre iz Osijeka i odlična izvođenja dalmatinskih pesama, hor“ Attentide” iz Kikinde koji je svojim originalnim nastupom i odabirom programa bravurozno završio prvo veče festivala. Čuli smo izuzuetno kvalitetanu vokalnu grupu Libero iz Leskovca, a slovenački ansbl Bird Land nas je odveo u ozbiljne džez aranžmane pisane za hor. Hor Singers United International Choir iz Beograda sačinjen uglavnom od stranaca iz deset zemalja, koji rade u diplomatiji, nas je proveo kroz razne muzičke žanrove i izmamio velike aplauze i simpatiju publike. Mešoviti hor Centra za kulturu iz Požarevca samo je potvrdio da taj deo Srbije ima izuzetne horove (podsetimo se prošlogodišnjeg zatvaranja 10. festivala i večeri posvećenoj Bati Kovaču). Srpsko pevačko društvo iz Rume je pokazalo da je amaterizam u najboljem smislu te reči još uvek živ. Zrenjaninski horovi „Planika“, vokalni kvartet “Vita Brevis” , Gradski dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina, Zrenjaninski kamerni hor, muška vokalna grupa „Panonika“ i mešoviti hor pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski„ opet su pokazali da naš grad sa punim pravom nosi epitet grad horova. Na matineu dečijih horova, nastupilo je čak 13 ansamabala, od toga 11 iz Zrenjanina što je i najveća radost festivala, jer brojnost horova i njihov kvalitet daju nadu u nastavak tradicije pevanja kod nas. Posebno su se izdvojili dečiji gostujući horovi „Šareni vokali“ iz Sombora i hor Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Bečeja koji su svojim odabirom programa a nadasve vrhunskim izvođenjem zaslužili nastup u večernjim terminima na nekom od narednih festivala.

Opuštena atmosfera kod svih izvođača i dirigenata koji su bili rasterećeni prisustvom žirija i bodovanjem samo pokazuje da je revijalni karakter festivala jedan od pravih načina da se izrazi ljubav prema pevanju i ispolji radost muziciranja.
Sa tehničke strane, kvalitetom zvuka, rasvetom i scenografijom, festival je i ove godine pokazao vrhunski kvalitet. Ne smemo zaboraviti i sve one ljude koji su bili „iza scene“ ali su itekako doprineli da ovogodiša tri dana festivala ostanu još dugo u sećanju!
Na kraju ne smemo izostaviti ni video nastup ženskog ansmbla Grito Coplero iz Argentine koji su na ovaj način prešli granice svoje države ali i kontinenta i pokazali nam da su meridijani samo linije na globusu i da muzika spaja ljude!

Organizatori festivala su Kulturni centar Zrenjanina i Horski festival “Slobodan Bursać”. Generalni pokrovitelji festivala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Zrenjanin. Sponzori festivala: ZREPOK/Zrenjaninski poslovni krug/, Kompanija PerSu, Apoteka Alba – Beograd, Poljoprivredna škola Zrenjanin, Radovan Raša Eleković i Pekara “Zlatni klas”. Prijatelji festivala su zrenjaninski Narodni muzej, Istorijski arhiv, muzička škola „Josif Marinković“ i firma Fedra kompjuter (Fedra Computer d.o.o). Saradnici festivala su Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju (Cekom), Hostel “Norma”, Restoran “Kamel”, Lion pab (Lion Pub), Pavle Taboroši foto i “Moka” baloni.