Nakon festivala slede promocije najnovijeg broja časopisa "Stripolis"

Iz štampe je izašao novi, četrnaesi po redu, časopis “Stripolis”. Na sto šezdeset stranica donosi radove autora iz Hrvatske, Nemačke, Argentine, Švedske, Francuske, Švajcarske, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Libana, Tajvana i Srbije.
I ovaj put na stranicama među koricama časopisa mogu se videti različite vrste autorskog, alternativnog kao i eksperimentalnog stripa. Zanimljive su tehnike koje su korišćene pri stvaranju radova, a kreću se od poznatih slikarskih poput akvarela i crteža tušem, preko digitalnih do onih koji su rađeni vezom na platnu. Uređivačka politika časopisa takođe omogućava autorima da se izraze u kratkim formama, od po jedne stranice, čega je sve manje u svetu, pa do dužih stripova čiji je broj stranica blizak onim albumskim.
Svojim sadržajem stripovi obiluju raznim temama poput onih koje se bave odnosom oca i sina, aktuelnim trenutkom u kojem živimo, ekonomijom i ratovima, procesom starenja, kao i ilsutrovanjem stihova poznatih pesnika i rok muzičara kao što je Leonard Koen.
Odgovarajući na pitanja urednika, kroz intervju predastavio se autor Dušan Gačić iz Zagreba.
Takođe je objavljen jedan od intervjua gde se susreću Karl Barks i Flojd Godferson.
Ukupno ima 160 stranica od kojih su 90 u punom koloru.
Časopis se objavljuje u okviru izdavačke produkcije Kulturnog centra Zrenjanina. Glavni i odgovorni urednik izdanja je Vladimir Đurić, pomoćnik direktora – rukovodilac programske službe Kulturnog centra, autor projekta i urednik izdanja je mr Branko Đukić, grafički dizajner časopisa je Mišo Živanov a grafičku obradu i oblikovanje uradio je Bojan Stojisavljević. Autor radova na koricama je Dušan Gačić, prevod sa engleskog jezika uradio je Zoltan Duga, sa nemačkog Alida Spilkucić, prevod sa španskog Bojana Kovačević Petrović a sa francuskog jezika Oliver Urošević.
Časopis je objavljen zahvaljujući finansijskoj podršci Grada Zrenjanina i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine.

DA SE PODSETIMO
13. festival stripa, uskoro kreće ciklus promocija najnovijeg broja časopisa “Stripolis”
Kulturni centra Zrenjanina sredinom septembra po 13. put organizovao je festival stripa “Stripolis” u saradnji sa autorom projekta mr Branko Đukićem. Na dan otvaranja festivala 15. septembra kao i proteklih godina u okviru Cosplay-a nastupila su deca iz Predškolske ustanove koja su se maskirala u svoje omiljene strip junake. Po prvi put otvaranje smo organizovali na otvorenom, na platou Kulturnog centra, a pored štandova na kojima su se predstavili izdavači stripova, prisutni su mogli da uživaju i u atraktivnom programu Haos animatora. Neonski disko robot izazavao je pravo oduševljenje kod najmlađih. Na festivalu su realizovane dve radionice “Animacija u tvom telefonu” studija “Dom animacije” koju je vodila Zlata Popov i “Strip laboratorija” na kojoj su učestvovali učenici Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput“ kao gosti festivala, zajedno sa svojim vršnjacima iz Zrenjanina i stip crtačem Slobodanom Kovačevićem. Organizovane su dve izložbe i tri razgovora sa gostima festivala (Slobodan Ivkovim, Stevanom Subićem, Dušanom Mladenovićem i Sibinom Slavkovićem).
Festival su finasijski podržali Ministarstvo klulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine i Grad Zrenjanin. Nakon festivala očekuje nas i promocija najnovijeg izdanja, 14. broja časopisa “Stripolis”, (časopisa internacionalnog i autorskog stripa) koja će se održati u Beogradu i Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji.