Gostovanje zrenjaninskog likovnog salona "30x30" u Pančevu

Od 17. februara do 10. marta izložba XV likovnog salona „30X30“ Kulturnog centra Zrenjanina – „Vreme maski – Koja je tvoja?“ gostovaće u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva (ul.Vojvode Živojina Mišića br. 1.).

  • Kulturni centar Zrenjanina i autor projekta mr Milutin Mićić organizovali su 2020. konkurs za profesionalne likovne umetnike za XV likovni salon „30X30“. Pored slobodnih rešenja autori su se predstavljali sa jednim radom na slobodnu temu ili sa temom-zadatkom: „Vreme maski – Koja je tvoja?“.

Autor konkursa smatra da ovo problemsko promišljanje otvara sve aspekte našeg odnosa prema stvarnosti, kako lokalno, tako i globalno – Kako ti je kada moraš da nosiš masku? Kako ti je kada si prinuđen da menjaš maske? Kako ti je kada se prilagođavaš? Kako ti je kada nosiš masku koju ne voliš? Kada je nekreativna? Kada te predstavlja lažno? Zašto ljudi nose tuđe maske? Kakvih sve maski ima na ljudima? Kakav je danas odnos lažnih maski i autentičnih ljudi? Kakvi postajemo zbog maski?

Izložbom se predstavlja 150 radova autora iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i Slovenije koji su rađeni u svim tehnikama i disciplinama, dimenzija 30X30. Na sada već prošlogodišnjem konkursu, nagrađena su tri autora. Prvu nagradu je dobio Dejan Trivunac iz Beograda, drugu – Jovan Blat iz Kikinde a treću je osvojio Aleksandar Siker iz Martinaca.

Nakon zrenjaninske i beogradske izložbe, u februaru radovi se izlažu u pančevačkoj Galeriji savremene umetnosti, u martu je predviđeno gostovanje izložbe Međunarodnog likovnog salona “30X30” u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici a novosadska publika će imati priliku da pogleda postavku, u toku aprila,  u Galeriji „Tribina mladih“ u Kulturnom centru Novog Sada.