04. i 05. 11. Festival angažovanog etnografskog filma

U sredu, 4. i četvrtak, 5. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina biće predstavljen festival angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“. U sklopu programa prikazaće se šest filmskih ostvarenja.  Festivalski koncept sadrži najnovija ostvarenja svetske i domaće filmske produkcije koja se bave najaktuelnijim temama i to od aktivizma u borbi za očuvanje životne sredine, egzodusa migranata do zaštite životne sredine i građanskih protesta. Festival su podržali: Centar za vizuelnu antropologiju – VAC, Centar za etno-muzikološke delatnosti – CED, Ustanov akulture “Stari grad” i Društven icentar “Krov” iz Beograda.

Pre početka  projekcija koje su zakazane za 4. 10.  predviđeno je da se publici obrate organizatori festivala „Vizantrop“ a nakon projekcija biće upriličen i razgovor sa publikom.

Filmovi će se prikazivati od 20h u Maloj sali Kulturnog centra. Ulaz na projekcije je besplatan.

4. NOVEMBAR

European Dream: Serbia

Pobednik glavne kategorije „Jednakost i Zajedništvo“

Autor: Jaime Alekos

Trajanje: 19 min

TRAILER: https://youtu.be/Zu9GT0HBhgU

Unique (Jedini)

Pobednik kategorije „Studentski film“

Autor: Nikola Polić

Trajanje: 29 min

SIOPSIS:
Stojan (35) živi i radi u gradu i na prvi pogled, živi veoma običnim životom. Međutim u svoje slobodno vreme, on nalazi utočište od svakodnevnog života sa grupom prijatelja u jednom ne tako običnom mestu. U svetu u kom su reči suvišne, moguće je komunicirati jedino putem iskrenih emocija.

New Plastic Road (Novi plastični put)

Autor: Angelos Tsaousis i Mirto Papadopoulos

Trajanje: 66min

TRAILER: https://youtu.be/cHR_BcxD55o

SINOPSIS:
Davlat je tadžikistanski trgovac i skroman otac troje dece. Ugledni biznismen u oblasti Pamir, planinskog regiona jugoistočno od Tadžikistana na granici sa Kinom. Njegov život se promenio od otvaranja tadžikistansko – kineske granice i rekonstrukcije starog puta svile. Film prikazuje put pun iznenađenja i novih iskustava za Davlata i njegovu porodicu.

5. NOVEMBAR

Taste of Hope (Ukus nade)

Autor: Laura Coppens

Trajanje: 71 min

TRAILER: https://youtu.be/XmiFetlidT0

SINOPSIS:
Unilever je 2010.godine najavio zatvaranje protifabilnog pogona za preradu i pakovanje čaja Fralib na jugu Francuske. Posle 1336 dana otpora, radnici su proslavili pobedu protiv gigantskog multinacionalnog gigatna i postali vlasnici fabrike. Sada je preuzimanjem kompanije i proizvodnje pod kontrolom radnika, započeta nova borba. Može li ovaj alternativni projekat biti održiv na prezasićenom, visoko konkurentnom tržištu?

Keeping Track – Praćenje

Autor: Hugo Chavez Carvajal

Trajanje: 15 min

SINOPSIS:
Više od polovina stanovništva Meksiko Sitija koristi metro za putovanje od predgrađa do centra i obrnuto. Ovaj neprestano rastući tok zahteva višestruke napore. Nakon što poslednji voz krene na put, raznovrsne posade radnika odgovorne su za održavanje i popravku koloseka, stanica, terminala i tunela. Njihov rad je neophodan, ali gotovo nevidljiv. Ovaj dokumentarac odaje počast tim radnicima.

Devojke na rolerima: performiranje roda u roler derbi zajednici u Barseloni

Autor: Visser

Trajanje: 15 min

SINOPSIS:
U ovoj vizuelnoj etnografiji autor istražuje raznolikost roler derbi zajednice i ispituje njenu inkluzivnost reflektujući rodne performanse, odevanje, kretanje i telo. Roler derbi je brzo rastući sport u punom kontaktu kojim se bave uglavnom žene i čini se da zajednica ima moć da stvori svet ohrabrenja i refleksivnosti. Posmatranjem učesnika, intervjuima, rekonstrukcijama i analizom vizuelne kulture, autor prepoznaje da takozvane „devojke na rolerima“ zastupaju alternativni rodni identitet koji zajednica podstiče kroz igradnju „identiteta derbija“ različitih programa obuke.