45 godina KCZR-a

45. GODINA KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA
25. maja je u Kulturnom centru Zrenjanina obeležen jubilej, 45. godina od osnivanja i početka našeg rada. Uz prigodan program i osvrt na protekle godine, dodeljene su zahvalnice i priznanja za postignute rezultate u prethodnom periodu kao i priznanja za pružanje podrške u realizaciji mnogih programskih aktivnosti i poslova koji ulaze u grupu investicionih ulaganja. Priznanje je dobio Gradski dečji hor Kulturnog centra, Ženska pevačka grupa Kulturnog centra i vokalna solistkinja Milica Dosković koji su i nastupili u okviru svečanog programa. Posebna priznanja uručena su kompaniji PerSu sa kojom Kulturni centar ima dugogodišnju saradnju u okviru Kluba prijatelja kulture i Gradu Zrenjaninu, našem osnivaču, za doprinos unapređenju i razvoju kulture. Prisutnima se obratio Darko Bjeloglav, direktor kompanije PerSu, Simo Salapura, gradonačelnik i direktor Kulturnog centra Goran Marinković.

45 GODINA KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA
Kulturni centar Zrenjanina osnovan je 1978. godine pod nazivom „Dom mladosti”. Tokom prve decenije postojanja dominirali su programi namenjeni omladinskoj populaciji, pre svega koncerti zabavne, pop i rok muzike. Sve značajne grupe sa prostora bivše SFRJ koje su ikada držale koncerte u Zrenjaninu, koristile su veliku salu Kulturnog centra, jedinstvenu u gradu.
U uslovima dominacije privatne inicijative u oblasti organizovanja zabavnih programa, ustanova menja svoju koncepciju i okreće se svim starosnim grupama i drugim programskim sadržajima. Na dvadesetogodišnjicu postojanja, 1998. godine, promenjeni programski sadržaj ozvaničen je i formalnom promenom naziva ustanove, Dom mladosti postao je Kulturni centar Zrenjanina.
Danas je Kulturni centar Zrenjanina ustanova kulture koja svoje programske aktivnosti organizuje, stvarajući kulturne sadržaje, u okviru muzičkih, pozorišnih, filmskih, izložbenih, dečjih i multimedijalnih programa. Imamo sopstvenu izdavačku produkciju, objavljujemo određeni broj štampanih i muzičkih publikacija a kroz video produkciju, filmove, video priče i emisije iz oblasti kulture. Kulturni centar veoma ambiciozno pristupa stvaranju svog identiteta i imidža. Jedinstvenost u odnosu na druge ustanove kulture, realizacija velikog broja programa, aktivnosti, projekata, festivala i sajamskih manifestacija čine našu prepoznatljivost.
Pod sloganom „Kreiraj kulturu“ ostvarena je saradnja sa velikim brojem umetničkih asocijacija, udruženja, i pružena podrška velikom broju individualnih i grupnih umetničkih inicijativa. Kulturni centar omogućava da se predstavi raznovrsna kulturna ponuda i umetnički izrazi koji doprinose stvaranju specifičnih kulturnih scena i svih vidova umetničkog izražavanja u gradu. Veliki broj saradnika – pojedinaca, grupa i udruženja dobija podršku Kulturnog centra, učestvujemo u organizaciji velikog broja gradskih manifestacija.
Kulturni centar Zrenjanina na godišnjem nivou organizuje oko 400 programa, programe poseti i u prostoru KCZR sopstvene aktivnosti realizuje više od 100.000 ljudi.
U toku poslednjih godina izdvojili su se značajni programi – projekti koji su postali poznati kulturni brendovi i ulaze u grupu složenijih poduhvata poput projekta „Stripolis“, „Istorije zrenjaninskog rokenrola“, Horskog festivala „Slobodan Bursać“, pokretanja i rada Gradskog dečjeg hora Kulturnog centra Zrenjanina kao i velikog dečjeg kviza „SuPersu“. Kulturnoj javnosti dobro je znan i Međunarodni likovni konkurs i salon „30X30“, tribinski programi i okrugli stolovi u našoj organizaciji. Ako bi nešto izdvojili, muzika je ipak ono što nas je spajalo i vezivalo za publiku sve ovo vreme. U toku leta “Banatska bajka” u Gradskoj bašti i “Korzo fest” u glavnoj gradskoj ulici kao i Festival alternativnog zvuka “Zrenjanin zove” u Amfiteatru Kulturnog centra sa svojim raznovrsnim i brojnim programima dolaze pred publiku.
U poslednjih pet godina pored programa usmereni smo na poslove koji ulaze u grupu investicionog ulaganja – adaptacije prostora i nabavke opreme. Urađena je tehničko projektna dokumentacija za novi vizelni identitet Kulturnog centra Zrenjanina, popravka krova, pristup za invalide i zvučna izolacija sale. Dugogodišnja saradnja sa trgovinskim lancem Persu – Persu marketima u okviru Kluba prijatelja kulture Kulturnog centra omogućila je niz adaptacionih zahvata od opremanja izložbenog salona, popravke klima uređaja i opremanja Kulturnog centra štedljivom rasvetom.
Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u saradnji sa Gradom Zrenjaninon omogućio nam je da uradimo zamenu starih i opremanje zgrade štedljivom rasvetom a Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama finansijskom podrškom od preko 32 miliona omogućio nam je osavremenjavanje kulturnih sadržaja putem ugradnje nove audio, video i rasvetne opreme. Filmski centar Srbije finasirao je nabavku bioskopskog platna a u saradnji sa Gradom Zrenjaninom i nabavku najsavremenijeg kinoprojektora sa kojim su obezbeđeni odlični tehnički uslovi za organizaciju projekcija.

Tu smo za vas. Vidimo se na nekom od naših programa.