DANI ARHITEKTURE

-Od 3. do 14. oktobra-

U Kulturnom centru Zrenjanina od 3. do 14. oktobra biće održani “Dani arhitekture”. Manifestacija se otvara u četvrtak, 3. oktobra u 19 časova izložbom TRI DOMA MODERNE – Vila Prendić, Dečji dom i Dom vojske, zajedničkom izložbom Društva arhitekata Zrenjanina (DAZ) i Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA). U narednih devet dana organizovaće se i niz predavanja, strukovnih radionica, autorsko vođenje kroz izložbu, tribina i šetnja kroz graditeljsko nasleđe Zrenjanina. U celini, fokus ovogodišnjeg susreta arhitekata, urbanista, istoričara umetnosti i zainteresovanog građanstva posvećen je moderni kao arhitektonskom stilu.
Dane arhitekture organizuje Društvo arhitekata Zrenjanina u saradnji sa Kulturnim centrom.

PROGRAM:

Ovogodišnja tema Dana arhitekture:
“Moderna kao stil u arhitekturi se odlikuje primenom primarno pojednostavljene forme i odsustvom dekoracije. Četrdesetih godina XX veka, građevine nastale kao proizvod minimalističkih i funkcionalnih tendencija se javljaju u celom svetu ujedinjene u internacionalni stil. Smatra se da se modernizam razvijao od oko 1918 – 1975. god. i da se ova arhitektura zasnivala na novoj metodi stvaranja čiji je glavni moto bio forma sledi funkciju. Modernizam je bio reakcija na pređašnje stilove kao što su neoklasicizam i eklekticizam. Zgrade su projektovane da budu praktične i funkcionalne, bez suvišne dekoracije. Fokus je bio na jednostavnim, čistim linijama i oblicima, bez tradicionalnih ornamenata i ukrasa. Karakteristična je upotreba betona, čelika i stakla, koji su omogućili gradnju većih, svetlijih i otvorenijih prostora, što tradicionalni materijali nisu omogućavali. Dizajn se oslanjao na jednostavne geometrijske oblike poput kvadrata i pravougaonika, a zgrade su imale minimalistički pristup sa čistim fasadama i odsustvom ukrasa. Arhitektura moderne u Srbiji je imala svoje specifičnosti, ali se značajno oslanjala na globalne tokove modernizma. Jednostavne forme, upotreba novih materijala, funkcionalnost, mešavina sa tradicionalnim elementima su karakteristike srpskog modernizma. Dragiša Brašovan, Nikola Dobrović, Milan Zloković, Bogdan Nestorović, Jovan K. Ranković, Ivo Kurtović su arhitekti toga vremena.”

IZLOŽBA:
3 DOMA MODERNE – VILA PRENDIĆ, DEČIJI DOM I DOM VOJSKE
Izlagači:
Dom vila Prendić, Beograd, arhitekta Milan Zloković, autor Aleksandra Šević (BINA); Dečiji dom, Zrenjanin, arhitekta Đorđe Tabaković, autor Igor Kovač (DAZ); Trgovinsko-industrijska komora (Dom vojske), Zrenjanin, inženjer Zoran Tomić, autor Željko Popov (DAZ).

Prijatelji manifestacije:
Kulturni centar Zrenjanina
Dom Design
MV Razvoj
M Trade
J&S Ending
BMT Lux
Diginet
Knauf
Knauf insulation
Knauf ceiling solution
Xella Srbija
Persu marketi
Grad Zrenjanin