6. 3. Internacionalni Banatski Festival Vina

U petak, 6. marta u Hali Medison biće održan Internacionalni Banatski Festival vina. Za posetioce počinje u 10:50, kada je i predviđena ceremonija svečanog otvaranja uz prigodan umetnički program.
U nastavku pogledajte osnovne karakteristike ovog vinskog festivala, prateće umetničko-zabavne programe, vreme festivalskog proglašenja pobednika u takmičarskom delu pod nazivom “Najbolje vino Banata”, raspored stručnih predavanja i informacije vezane za degustaciju kako takmičarskih tako i izlagačkih vina.

PROGRAM MANIFESTACIJE:

10:50 – Vinska himna – Ana Aleksić Šajrer, vokalna solistkinja i Marta Ronto klavirska pratnja
11:00 – Otvaranje manifestacije
Govore:
Doc. dr Vuk Radojević, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Janjić, Gradonačelnik Zrenjanina, članovi Organizacionog odbora manifestacije: Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije, Goran Marinković, direktor Kulturnog centra i Branislav Prohaska, kordinator takmičenja “Najbolje vino Banata” – “Kluba vina” Zrenjanin.
11:20 – 11:45 – Kulturno umetnički program:
Milica Dosković, vokalna solistkinja, Maja Pandurov, pesnikinja, Jovica Jašin, glumac i KUD “Pionir”.

STRUČNA PREDAVANJA 1. DEO:
13:00 – Prof. dr Dragoslav Ivanišević, direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, tema: Mogućnosti za razvoj organskog vinogradarstva u Vojvodini.
13:30 – Prof. dr Vladimir Puškaš, Koordinator odeljenja za vino i alkoholna pića, Tehnološki Fakultet, Novi Sad, tema: Primena savremenih tehnoloških postupaka u proizvodnji vina u malim vinarijama.
14:00 – Msc. Ljubica Radan, predsednica Vinske akademije Srbije, Novi Sad, tema: Vinski bonton i čitanje vinskih etiketa.

14:30 – PROGLAŠENJE POBEDNIKA I DODELA NAGRADA

STRUČNA PREDAVANJA 2. DEO:
15:30 – Prof. dr Branislav Vlahović, Departman za Ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela, Poljoprivredni Fakultet, Novi Sad, tema: Navike potrošača u kupovini i potrošnji vina u Vojvodini.
16:00 – Dr Anton Puškarić, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd, tema: Mogućnosti plasmana vina malih proizvođača.
16:30 – Dr Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine, Novi Sad, tema: Banatski vinski put i afirmacija u turizmu Vojvodine.

17:00 – Tamburaši “Melemi”

Svi posetioci će moći da degustiraju takmičarska i vina izlagača besplatno. Ulaznica je bespovratna brendirana vinska čaša po ceni od 200 dinara koja se kupuje na ulazu u halu.

O festivalu:
“Internacionalni Banatski Festival Vina” će u ovom obliku, po prvi put, biti organizovan u Zrenjaninu na inicijativu zrenjaninske Turističke organizacije, Kulturnog centra, Udruženja “Kluba vina” i IP Media 023, uz podršku Grada Zrenjanina i suorganizaciji sa Javnom ustanovom “Sportski objekti” i Poljoprivrednom stručnom službom. On predstavlja logičan nastavak višegodišnje vinske priče. Prethodnih godina je održavano uspešno takmičenje “Najbolje vino Banata” u Kulturnom centru Zrenjanina gde su vrhunski stručnjaci ocenjivali bela, crvena, desertna, rose i šiler vina proizvedena isključivo od grožđa sa teritorije Banata.
U konkurenciji je bilo preko 150 uzoraka svake godine. Zbog velikog broja zainteresovanih kako za učešće, tako i ljubitelja vina, rodila se ideja da se organizuje vinski festival u Hali Medison u Zrenjaninu. Festival će se ove 2020. sastojati iz dva dela i to iz takmičarskog i prodajno promotivnog. Osnovni cilj je upoznavanje sa potencijalima i razvojem vinarstva i vinogradarstva u Regiji Banata u svim mogućim aspektima. Pored ocenivanja i degustacije biće održano i šest stručnih predavanja, kao i prigodan kulturno umetnički program.