28. 2. Predstava: Indigo + Prodaja Slika

U duhu humanosti i aktivizma CEKOM i KulturKick Creative Productions obeležavaju Dan retkih bolesti igranjem predstave INDIGO i aukcijom slika nastalih na poslednjem Festivalu NOVI PROSTORI. Ovom manifestacijom, koja će se održati 28. 2. 2020. od 18 časova, želimo da prikupimo novčana sredstva prodajom karata koja upućejemo organizaciji NORBS – Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije.
Od 18 časova u holu Kulturnog centra Zrenjanina će se održati aukcija slika sa Festivala NOVI PROSTORI, dok će predstava INDIGO početi u 20 časova u Velikoj sali.
Cena karte je 300RSD, a za studente i učenike 100RSD. Karte se mogu rezervisati na Fejsbuk stranici https://www.facebook.com/cekomzr.

Rezervacije važe do 26.02.2020. Sve informacije o preuzimanju karata možete dobiti na spomenutoj Fejsbuk stranici ili na portirnici Kulturnog centra Zrenjanina.

O NORBS-u:
Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije – NORBS osnovana je 2010. godine kao savez udruženja koja se bave pitanjima osoba sa retkim bolestima i članova njihovih porodica. NORBS je dobrovoljna, humanitarna, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija koju vode osobe sa retkim bolestima i članovi njihovih porodica. U sastavu NORBS-a nalazi se 28 udruženja obolelih od retkih bolesti i 113 individualnih članova koji boluju od ultra retkih bolesti – ukupno preko 5000 članova sa preko 250 različitih dijagnoza.
Retka bolest podrazumeva svaku bolest koja se javlja kod najviše 1 od 2 000 osoba. Prema procenama, postoji između 6.000 i 7.000 retkih bolesti (izvor: njnjnj.orpha.net). Prema proceni Evropske komisije, kojom se služimo i u Srbiji, 6% do 8% populacije ima neku retku bolest. Po toj proceni oko 450000 ljudi u Srbiji boluje od neke retke bolesti, od kojih su 50% deca.
Misija NORBS-a je poboljšanje položaja i kvaliteta života osoba sa retkim bolestima i invaliditetom nastalim kao posledica retke bolesti na teritoriji Republike Srbije.
Vizija NORBS-a je da populacija koju zastupaju bude prepoznata u sistemima zdravstvene i socijalne zaštite, da su im dostupne najsavremenije dijagnostičke metode i metode lečenja i nege, kao i da njihovi predstavnici učestvuju kao ravnopravni partneri u svim relavantnim telima koja se bave retkim bolestima. U skladu sa navedenim, osnovni cilj organizacije je poboljšanje položaja i kvaliteta života ove populacije.
NORBS je član Evropske organizacije za retke bolesti – EURORDIS, koji okuplja više od 700 organizacija iz 60 različitih zemalja koji zajedno rade na unapređenju kvaliteta života 30 miliona osoba sa retkim bolestima u Evropi.


O predstavi:
Predstava INDIGO nastala je primenom kreativnog dramskog procesa i autorsko je delo u koprodukciji CEKOM-a, Kulturkick-a i Kulturnog centra Zrenjanina. Priča koja nas vodi kroz predstavu govori o detetu, a to dete smo svi mi, koje se teško uklapa u sistemski „Ram“ i društveno prihvatljive norme ponašanja. Nadovezano na glavnu liniju priče, kroz predstavu se provlače i lični materijali učesnika kao individualni pečat i potreba za prebacivanjem problema sa plana fikcije na realan život. Igra mladih glumaca, svetla, animacije, muzike, ali i jakih karakternih likova pomeriće nas iz zone komfora i motivisati da razmislimo o konkretnim problemima kojima se INDIGO bavi.

Organizacija i produkcija:
Kulturni centar Zrenjanina, CEKOM, KulturKick Creative Productions, NORBS, Diginet štamparija.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *