20. 06. Godišnja izložba dečijih radova ateljea "Luča"

-Izložba je otvorena do 2. jula-

Godišnja izložba dečijih radova “Luča” ateljea nastalih u periodu od juna 2023. do juna 2024. predstavlja se u Kulturnom centru Zrenjanina u okviru programa vizuelnih umetnosti. Postavka će sadržati crteže, akvarele, slike, grafike, radove nastale u kombinovanoj i kolaž tehnici, putem tkanja kao i upotrebne keramičke predmete. Likovna sekcija ateljea broji osamdeset članova uzrasta od 4 do 16 godina. “Luča Atelje” je projekat dve sestre, Sanele Dunđerski koja je diplomirani dizajner tekstila i profesor u školi za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu i Jovane Solomun master primenjenog umetnika i vaspitača u Domu učenika srednjih škola “Angelina Kojić Gina”.
O izložbi, na kojoj će se predstaviti i radioničarski rad polaznika iz Luča Ateljea navedeno je sledeće: “Deca na radionicama imaju mogućnost korišćenja različitih tehnika crtanja, slikanja, vajanja, upoznaju se sa starim zanatima i novim materijalima. Često se priča o reciklaži pa se tako upotrebljavaju različiti već korišteni predmeti za izradu novih projekata. Radovi oblikovani glinom se peku i glaziraju, često imaju i upotrebnu vrednost iako su ih stvorile male ruke. U Ateljeu trenutno svi članovi imaju priliku da tkaju na horizontalnom razboju. Koristeći ove tehnike deca imaju priliku da uče o arhitekturi, o slikarima i vajarima koji su obeležili određen period u istoriji umetnosti, uče o tradiciji, kulturi i nošnji određenog naroda. Uče da prepoznaju dobro, a kroz radove prikazuju svoj, autentičan rad-dar.”
Udruženje je osnovano 2021. i iza sebe ima četiri izložbe i stotinak polaznika radionica koje se realizuju u Luča Ateljeu. Radionice prilagođene deci uzrasta od 4 do 16 godina vodi Sanela, a radionice keramike koje su isključivo namenjene odraslima vodi Jovana.
Svečano otvaranje zakazano je u četvrtak, 20. juna u 19 časova.