17, 18. i 19. 09. Festival stripa "Stripolis"

XII Festival stripa “Stripolis” biće održan od 17. do 19. septembra 2021. godine u Zrenjaninu.
Jedinstveni programi se ove godine održavaju u prostoru Kulturnog centara Zrenjanina.
Organizator festivala i izdavač časopisa “Stripolis” je Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Brankom Đukićem, pokrovitelj festivala je Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Gosti festivala:
Boris Stanić – strip crtač – Pančevo
Danilo Milošev-Wostok – strip crtač – Vršac
Miloš Tomić – filmski i video umetnik – Beograd

 

PROGRAM FESTIVALA:

Petak, 17. 9. 2021.

10:00 (Mala sala Kulturnog centrа Zrenjanina)
– Otvorena radionica koju će vodi gost – Miloš Tomić

19:00 (Hol Kulturnog centrа Zrenjanina)
– Ceremonijа svečаnog otvаrаnjа mаnifestаcije
– Otvаrаnje izložbe “Svet u oblačićma”. Izložbu će otvoriti gospodin Stanislas Pjere, savetnik za kulturu Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta.
Na otvranju će biti prisutna i gospođa Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta. Ovaj strip projekat realizovan je u saradnji sa :
Ambassade de France en Serbie /Ambasada Francuske u Srbiji la Cité internationale de la bande dessinée et de l’image, Narodne Biblioteke Srbije i KomunikArt-a/
(Strip izložba “Svet u oblacima – Francuska-Srbija: Zajednička istorija kroz strip”(glavni urednik izložbe je Pavle Zelić. Urednici izložbe su Saša Rakezić i Jana Adamov…). Izložba se otvara u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.)
– Crtаči crtаju pred publikom i zа publiku (svaki posetilac festivala dobiće na poklon željeni crtež omiljenog strip junaka)
– Štamparija “Diginet” će raditi sito-štampu na tkaninama kao što su majice, platnene torbe i ostalo, tako da posetioci koji su zainteresovani mogu sa sobom poneti iste i na licu mesta odštampati logo znak „Stripolisa“.

19:30
– Cosplay festivala

20:00
– Promocijа izdаvаčkih kućа:
Forma “B” – https://www.facebook.com/pg/Brendon-Darkness-serbia-396321257228058/about/?ref=page_internal
System comics – http://www.systemcomics.com/
Besnа Kobilа – http://besnakobila.co.rs/
Komiko – http://www.komiko.rs/
Najkula – Najslovna – Najkula

– Prodaja polovnih strip izdanja
 -Peđa Figure – umetničko zanatska radionica Predrag i Nenad, ručna izrada kolekcionarskih istorijskih figura, i prodaja novih i polovnih filmskih i stripskih igračaka, akcionih i kolkekcionarskih figura
– Iz štampe po običaju izlazi novi trinaesti po redu broj časopisa “Stripolis” gde će biti predstavljeni radovi alternativne i andergraund strip-scene iz regiona

20:30 Velika sala Kulturnog Centra
– Razgovor sa gostom Milošem Tomićem i projekcija njegovih filmova


Subotа, 18. 9. 2021.

20:00 Hol Kulturnog centra Zrenjanina

– Rаzgovor sа gostima festivala Borisom Stanićem i Danilom Miloševim – Wostokom
– Posle razgovora gosti će crtati za publiku.


Nedelja, 19. 9. 2021.

10:00 Velika sala Kulturnog Centra

– Projekcije animiranih i igranih filmova koji su rađeni po poznatim strip serijalimaBiografije gostiju:

Boris Stanić – Rođen u Pančevu 25. aprila 1984. godina, gde i danas živim i crtam stripove. Završio je slikartsvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Objavio je 5 knjiga stripova, a šesta – Anahoreta, prema pripovetkama Milete Jakšića je u pripremi. 2020. grafička novela Đogul tiranin, samostalno izdanje 2015. Grafička novela Atentat – s one strane patnje, Besna kobila, Beograd 2015. Grafička novela Radosav 2 – hrastovo lišće, Komiko Novi Sad 2012. Zbirka kratkih stripova Blatište, Elektrika Pančevo 2012. Grafička novela Radoslav – poranna mgla, Centrala Poznanj Poljska 2011. Grafička novela Radosav – jutarnja magla, Komiko Novi Sad Nagrade i priznanja: Nagrada ULUPUDS–a za najbolju grafičku novelu na Sajmu knjiga u Beogradu 2015. Pol Gravet, uvaženi britanski kurator i teoretičar stripa, uvrstio je Atentat na listu najboljih 50 naslova iz celog sveta 2015. Nagrada na festivalu Ligatura u Poznanju u Poljskoj 2012. za grafičku novelu Radosav – jutarnja magla

Danilo Milošev-Wostok – je rođen 12. septembra 1963. u Vršcu. Već više od tri decenije bavi se pisanjem i crtanjem stripova koji su mu objavljivani u mnogobrojnim publikacijama u zemlji i inostranstvu (Strip serijal “Robusto!!!” je objavljen u Americi, strip knjiga “Daddy where are you?” u Engleskoj, objavio je više od 400 tabli svojih stripova u hrvatsko časopisu “Komikaze”, itd). Osim stripa bavi se i muzikom u okviru porodičnog parodijskog projekta “Tehno Muda”, slikarstvom (do sada je imao 3 samostalne izložbe), film[1]om (od 1997. do danas snimio je preko 50 low-fi filmova i spotova) bavi se i pisanjem tekstova za sopstveni blog, kao i izdavanjem sopstvenog fanzina “Krpelj”. U proleće 2015. je u saradnji sa Zlatom Vojnić Kortmiš pokrenuo nezavisnu video produkciju “TV Krpelj” koja se bavi temama sa naše i inostrane altenativne kulturne scene.

Miloš Tomić – (1976, Beograd, Srbija) diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti 2001. u klasi profesora Miše Radivojevića. Magistrirao je na filmskoj akademiji FAMU u Pragu 2006, na Odseku multimedijalne animacije u klasi profesora Petra Skale, a 2013. i doktorirao na FAMU s tezom „Dragocenost odbačenih predmeta – đubreta, kao materijala za film, animaciju, fotografiju…”. Jedan je od osnivača legendarne grupe „Klipani u pudingu”, strastveni je kolekcionar i strpljivi kolažista, aktivan učesnik i propagator ‟LO-Fi” festivala koji se tokom devedesetih godina borio za slobodan, jeftin i nezavisan film, a već je nekoliko godina i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, na Odseku za digitalnu umetnost i nove medije. Kao autor izlagao je na brojnim izložbama širom regiona i Evrope. Njegova umetnička karijera dobija nov zamah 2013. godine kada je, zajedno s Vladimirom Perićem, predstavljao Srbiju na Venecijanskom bijenalu. Živi i radi u Beogradu.PRIJAVA ZA RADIOCU STIPOLISA

U okviru festivala „STRIPOLIS“ održaće se radionica Stop-Motion Animacije koju će voditi poznati video i filmski umetnik Miloš Tomić.
Radionica je zakazana za petak, 17. septembar sa početkom u 10 časova u prostoru Kulturnog centra Zrenjanina.
Pozivaju se svi zainteresovani sugrađani i sugrađanke, svih generacija, da se prijave za učešće do 17. septembra na e-mail Kulturnog centra Zrenjanina: kczr@kczr. org
Broj polaznika je ograničen.

Miloš Tomić je poznat je po svojim eksperimentalnim filmovima i video radovima, muzičkim spotovima pa će se u Velikoj sali Kulturnog centra prikazati njegovi najznačajniji radovi, a posle projekcije biće upriličen i razgovor sa autorom.


Novi broj, trinaesti po redu, časopisa“STRIPOLIS” na preko 160 stranica predstaviće alternativni i andergraund strip iz Srbije i regiona.