16. 1. Izložba Arhitekte Lazara Kuzmanova

U Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 16. januara biće otvorena retrospektivna izložba arhitekte Lazara Kuzmanova. Izložba prikazuje autorov stvaralački rad u periodu od 2000-2019. godine. U okviru postavke predstavlja se 16 izvedenih objekata koji svaki na svoj način prikazuje arhitektonsku estetiku autora i kontinuitet u njegovom radu. Lazar Kuzmanov je dobitnik Nagrade za arhitekturu „Đorđe Tabaković“ za 2019. godinu, koju već 25 godina dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada. Izložba se otvara povodom dobijanja ove prestižne nagrade.
Svečano otvaranje je u 19 časova a postavku o radu arhitekte Kuzmanova možete pogledati do 27. januara u izložbenom salonu Kulturnog centra. Izložbu organizuje Kulturni centar u saradnji sa Društvom arhitekata Zrenjanin.

Izložba je otvorena do 27. januara.

Osnovne biografske reference:
Lazar Kuzmanov (Titel, 1968)
Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu u klasi prof. Svetislava Ličine (1995), a potom i magistrirao na istom fakultetu (2008). Karijeru je započeo u Zavodu za urbanizam Novi Sad (1995–2001). U periodu od 1997–2002. u autorskom paru sa arh. Iljom Mikitišinom osvaja zapažena priznanja na arhitektonskim i urbanističkim konkursima. Od 2004. vodi sopstveni projektni biro „Kuzmanov and Partners” sa saradnicima arh. Miljanom Cvijetićem i Draganom Konstantinović. Već sa prvim izvedenim objektima najavljuju novi estetski pristup projektovanju stambenih objekata, naglašene plastičnosti i istančane likovnosti. U kasnijem samostalnom radu projektuje više stambenih i poslovnih objekata u Novom Sadu gde je napravio iskorak iz ustaljene domaće graditeljske prakse. Dela mu se odlikuju smelim oblikovnim pristupom, elegantnim kompozicionim rešenjima i predanim radom na detaljima. Član je Inženjerske komore Srbije, Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) i Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine (UPIDIV). U periodu 2000–2004. godine obavljao je dužnost pokrajinskog sekretara za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo AP Vojvodine. Između 1996–2012. učestvuje u nastavi na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehnič-kih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Bio je predsednik Društva arhitekata Novog Sada i glavni i odgovorni urednik časopisa DaNS (2005–2008). Učestvovao na preko pedeset izložbi i salona arhitekture u zemlji i inostranstrvu. Dobitnik je brojnih nagrada i strukovnih priznanja.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *