04. 02. Izložba Mihala Đurovke

-izložba je otvorena do kraja marta-

Izložba Mihala Đurovke – „Programiranje osećaja u boji“ biće otvorena u četvrtak, 4. februara u 18h u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložba sadrži oko 40 slika različitih formata rađenih tehnikom – ulje na platnu.
 Program otvaranja može da se prati i na FB stranici Kulturnog centra.

O likovnom izrazu

O Đurovkinom radu iz likovne kritike izdvajamo kraća zapažanja Lazara Simonovića: „Fluorescentni, odnosno, sintetički bojeni opsezi, približni emanacijama monitora i katodnih cevi, u funkciji su namere da kolori i kompoziciona obličja, optičkim iluzivizmom i kinetikom izazovu određeni stav i sud kod posmatrača.
U neposrednoj vezi je i umetnikovo apsolutno samoodricanje  od bilo kakve figurativne opažajnosti koja bi eventualno plenila, ali izvesno i odvlačila pažnju od primarnog, tj. sučeljavanja boja i oblika, kao elementarnih i „molekularnih“ poredaka stanja i stvari.
……fizionomiju i teoretsku celinu kompozicije Mihal Đurovka postigao je kretanjima i susretanjima sličnog sa sličnim, uvek oko istog misaonog stožera , a rafinmani načini na koje je to činjeno, svrstavaju umetnika u malobrojnu  ligu onih koji, prevashodno intelektualnim procesima, stvaraju kreativnu opažajnost.“…

Biografija
Mihal Đurovka je rođen 4. oktobra 1972. godine u Novom Sadu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Halila Tikveše i Jovana Rakidžića. Član je likovnih udruženja –  SULUV i ULUS. Izlagao na 31 samostalnoj i 99  kolektivnih izložbi u zemljii i nostranstvu. Na 15. Bijenalu slovačkih likovnih umetnika u Srbiji dobio je Nagradu Karola Miloslava Lehotskog za samostalnu izložbu Šume i ravnice organizovanoj u Ženevi.  Njegova dela se nalaze u galerijskim i privatnim zbirkama u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Italiji, Slovačkoj i Švajcarskoj. Zaposlen je u OŠ “Ljudovit Štur” u Kisačui i u OŠ “Milica Stojadinović Srpkinja” u Vrdniku. Živi i stvara u Kisaču.

Podsetnik
Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.
Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.
Kulturni centar Zrenjanina otvoren je za posetioce, publiku i korisnike prostora svakog radnog dana do 21h.